Back To Top

Back To Top

A SEIKO BÚVÁRÓRÁK TÖRTÉNETE PROSPEX Speciális tartalmak

A Seiko búváróra fejlődése

A bemutatás éve: 1965
A Seiko innovatív órája a búvárok és felfedezők biztos választása az egész világon.
Az 50 évnyi innovációnak köszönhetően a Seiko búvárórák számtalan nemzetközi szabványt teremtettek.
De mi a történet a különleges időmérő mögött?

A levél, amely a világ első professzionális búvárórájához vezetett.

Minden egy profi búvár által küldött levéllel kezdődött a japán Hiroshima tartományban, amiben a férfi kifejtette, hogy nincs olyan óra, amely ellenállna a 300 métert meghaladó merülési technikák során keletkező nyomásnak. A kérdés megválaszolására a Seiko mérnökei munkához láttak és a kutatás-fejlesztési részleg elkészítette a világ első titántokos búváróráját a Professional Diver’s 600m modellt.

1 A Seiko búváróra története

 • 1965

  Japán első búvárórája

  Japán első búvárórája az automata 150m Driver’s volt, önfelhúzó, méretes koronával, forgatható rámával, speciális tömítéssel, valamint széles mutatókkal és indexekkel. Ez jelentette a tökéletes biztonságra és megbízhatóságra való törekvés kezdetét a Seiko számára. Precizitását 1966-ban a nyolcadik japán Antarktisz-kutató expedíció során is bizonyította.

 • 1968

  1968

  A Diver’s 300m a 36.000 féllengésszámú automata kaliber.

  Az óra a magas féllengésszámú kalibernek köszönhetően nagy pontosságot biztosított. Automata szerkezetet kapott kézi felhúzási lehetőséggel, valamint karakteres és világos mutatókat illetve jól leolvasható indexeket.

 • 1975

  A világ első titántokos búvárórája, a Professional Diver’s 600m

  Az óra, amely megváltoztatta a világszabványokat. A kettős tokszerkezet nagyobb biztonságot jelentett a korrózió és a rázkódás ellen. Az új harmonika szíj a hőtágulástól függetlenül is biztosítja a tökéletes illeszkedést a mélytengeri kihívások során. Ez a búváróra több, mint 20 szabadalmat adott a világnak.

 • 1978

  A Professional Diver’s 600m, a világ első mélytengeri búvárórája kvarc szerkezettel.

  1983-ban még 1062 méter mélységben is tökéletesen működött az óra a JMRS tesztjein a „SHINKAI 2000” tengeralattjáró oldalára felszerelve.

 • 1982

  A világ első Hybrid Diver’s 150m órája ébresztő és chronograph funkcióval

  A Hybrid Diver’s 150m modellt ébresztő és stopper funkcióval látták el, illetve egy digitális kijelzőt is kapott. A beépített hangszórónak köszönhetően a riasztás a víz alatt is halható volt.

 • 1985

  Quartz Diver’s 200m, a világ legtöbbet eladott búvárórája

  A Seiko Diver’s néven jegyzett óra világméretű népszerűséget ért el, szélesebb körű tapasztalatokat adva a cég számára ebben a szegmensben. A 200 méter mélységig tartó vízállóság biztonságos időmérési lehetőséget nyújtott az amatőr búvároknak is.

 • 1986

  Diver’s 1000m, a világ első búvárórája külső kerámia tokkal

  A Diver’s 1000m elsőként használt kerámiát a külső tok bevonataként. A pehelysúlyú, korróziónak ellenálló titán tok a figyelemre méltó egyrészes, monoblokk kialakításnak köszönhetően, alkalmassá tette az órát hogy ellenálljon az 1000 méteres mélységnek.

 • 1990

  A világ első számítógépes búvárórája

  Az elektromos órakészítés területén szerzett tapasztalatainak köszönhetően a Seiko számára lehetőség nyílt egy mélységmérővel felszerelt óra megalkotására. Ez egyaránt jelezte a merülési időt és a mélységet is.

 • 1992

  A világelső Kinetic Diver’s 200m

  A Kinetic szerkezet kombinálta a magas precizitású kvarc technológiát az elemcserét nélkülöző biztonsággal. Az óra a búvár mozgásával töltődött fel, tovább növelve a biztonságot a viselő számára.

 • 1995

  A Diver’s 200m, mélységmérő és vízhőmérséklet kijelzőkkel

  Az óra vízmélységet és merülési időt is számított, valamint kijelezte a tárolt információkat. Így a búvár láthatta a merülési napló adatait a víz alatt. Mindemellett az órát a mindennapi használat során hasznos funkciókkal is kibővítették, mint az ébresztő, a stopper vagy az elemkimerülés-jelzés.

 • 1995

  A világ első Kinetic Diver’s 200m 24 órás mutatóval

  A Kinetic szerkezet egy GMT komplikációt kapott, a második időzóna kijelzésére. A tok magas intenzitású titán bevonatból készült, az ütésállóság és a tartósság fokozásának elősegítésére.

 • 1995

  A világ első automata analóg mélységkijelzővel szerelt órája, a Diver’s 200m

  Az óra automatikusan kijelzi a mélységet, nyomást és a merülési információkat. Mindezek mellett nem kizárólag az aktuális idő kerül kijelzésre, hanem a merüléssel kapcsolatos értesítéseket és adatokat is közöl a memóriából.

 • 2000

  A világ első Nitrox több-funkciós búvár számítógéppel felszerelt órája

  A Diver’s 100m búvárórákhoz képest, újításként a búvár computer egysége kijelzi a merülés során elért mélységeket és az ott töltött időt is. Ez alkalmassá teszi sűrített levegős és kevert gázos palackkal történő merülésre is.

 • 2005

  A világ első Spring Drive búvárórája a Diver’s 600m

  Egyedülálló Spring Drive szerkezettel készült mechanikus óra, amely a főrugó erejét használva napi egy másodperces pontossággal mutatja az időt. A gyártás során rendkívül tartós, magas intenzitású titán és zafírüveget használtak fel. Mindez alkalmassá teszi az órát a 600 méteres merülési mélység elérésére is.

2 Túl a legendán

Innovációjukkal és fél évszázados történelmükkel a Seiko búvárórák számtalanszor büszkén bizonyítottak azoknak a kalandoroknak, akik szembeszálltak a kihívásokkal a világ legnehezebb körülményei között.

A megbízhatóság bizonyítása az Északitól a Déli Sarkig, a legszélsőségesebb körülmények között

1966 óta a Seiko négy alkalommal kísérte el a Japán Antarktisz Kutató Expedíció tagjait misszióik során. A kalandorok és felfedezők eljuttatták az órákat a világ legnagyobb csúcsaira, köztük a Mount Everest tetejére is, növelve és bizonyítva a megbízhatóságukat, valamint azt, hogy ezeket a modelleket az extrém körülmények elviselésére teremtették.

A várakozásokat felülmúló vízállóság

A folyamatos fejlődés egyik fő zálogaként a Seiko hosszú távú együttműködéseket kötött a Japánban és az Egyesült Államokban, valamint a föld számos pontján található szervezetekkel, akik segítették a búvárórák extrém körülmények között való tesztelését. 1983 májusában a SEIKO Professional Driver’s 600ms órájával szerelték fel a JAMSTEC (Japán Tenger és Föld Technológia Tudományok Ügynöksége) által készített Shinkai 2000 mélytengeri kutató egységet. Az óra eredetileg 600 méteres merülési mélyégre volt hitelesítve, de ellenállt az 1064 méteren uralkodó nyomásnak is. Mindeközben megőrizte pontosságát és olvashatóságát, a tok pedig sértetlen maradt, amely tovább erősítette a hitelességet.

A JAMSTEC információi alapján.

Vízállóság: Légtömörség

A 300 méteres, kevert gázos merülés eredménye: a belső nyomás az óratokban, más márkák (A, B, C) valamint Seiko Professional Diver’s esetében.

A függőleges vonal az óratokban uralkodó nyomást, a vízszintes vonal pedig az idő múlását jelzi.

A merülés után, az órában uralkodó levegő nyomása fokozatosan állt vissza.

A Seiko professzionális búvárórák megszerezték a legjobb eredményt, bizonyítva hogy elég erősek a megfelelő működéshez nagy mélység esetén is.

A műszaki zsenialitással áthidalt hélium probléma

A kevert gázos búváróráknál a hélium mindig problémaforrásként van jelen. A gáz ugyanis keresztüljuthat a tömítésen és bizonyos esetekben az eltérő külső és belső légnyomás az üveg törését okozhatja. A legtöbb cég egy külön szeleppel igyekezett megoldani a nyomáskiegyenlítést, a Seiko azonban egészen más irányba fordult. A probléma forrását megvizsgálva olyan óratok kialakítást alkalmazott, amely a héliumgáz számára áthatolhatatlan. Ennek a fő gondolatnak a nyomán hozta létre a cég a Diver’s Professional 600m modellt 1975-ben.
1983-ban a JAMSTEC tesztje során több búvárórát is megvizsgált egy 300 méter mély merülés során. A Seiko Professional 600m több, mint tízszer akkora hatékonysággal állt ellen a hélium okozta problémának, mint más órák. Így kiderült, hogy habár a Seiko megoldása a legnehezebben megvalósítható, egyben a leghatékonyabb is.

A JAMSTEC információi alapján.

A mélytengeri környezet soha véget nem érő kihívása.

A Professional Diver’s 1000m részt vett az elképzelhető legszélsőségesebb kihívásban. A távirányítású „KAIKO 7000 II” mélytengeri kutatójármű burkolatára helyezték az óra mechanikus és kvarc változatát, amely aztán magával vitte a Professional Diver’s 1000m-t egészen az óceán fenekére. Mindkét óra tökéletesen működött a háromezer méteres mélységben.

A JAMSTEC információi alapján.

3 Innovatív technológia

A Seiko mindig elkötelezett volt a zseniális emberi és a hatalmas műszaki erőforrások felhasználásában a búvárórák létrehozása során. 1975-ben, 7 éves fejlesztési munkát követően készült el a 600m búváróra. A Seiko mérnökei tovább folytatták a technológiai kutatásokat, hogy egyszerűbbé és biztonságosabbá tegyék a merüléseket, ezzel átalakítva a búvárkodást a mai formájára.
A jelentős újítások, melyek a vízállóság, ütésállóság és a gáz vízzáróságának növelésére törekedtek, a Seiko búváróráit a legjobbak közé emelték a világon. Az innovatív fejlesztések számtalan új technológiát adtak a világnak, beleérve az 1975-ben megjelent modell 20 szabadalmát is.

 • A világ első titán búvárórája

  A Seiko a gyártók között elsőként használt titánt a búvárórák kialakításához. Ez az anyag rendkívül ellenáll a korróziónak és nagyjából 40%-al könnyebb, mint az acél.

 • Könnyen olvasható számlapok

  Egy búváróra esetében az olvashatóság mindenekfelett áll, ezért a Seiko különleges kialakítású számlapján a túlméretezett indexekkel szinte teljes sötétben is tökéletes láthatóságot biztosít.

 • Az L alakú tömítés

  A tömítés anyaga és kialakítása kifejezetten úgy lett tervezve, hogy ellenállóbbá tegye az órát a vízzel és a nyomással szemben.

 • A Seiko különleges lünettája

  A csak egy irányba forgatható ráma 120 kattintással biztosítja a lágy és biztonságos kezelést.

 • A világ első külső védőtok kialakítású rendszere

  A világ első kétrétegű tokszerkezete magas fokú ellenállóságot biztosít a rázkódással szemben.

 • Megbízhatóságot és leolvashatóságot nyújtó szerkezet.

  A Seiko kvarcszerkezeteket nagy nyomatékú léptető motorral látták el, amely lehetővé teszi a széles, hosszú, olvasható mutatók használatát. Az anti-mágneses tulajdonságok és a tok kialakítás tovább növeli a pontosságot.

 • A világ első harmonika szíja

  A harmonika pánt lehetővé teszi azt, hogy a hő tágulás és hő összehúzódás ellenére is az óra mindig szoros maradjon a csuklón. Ez egy Seiko fejlesztés.

 • Csavaros korona „4 óra” pozícióban

  A „4 óra” pozícióban menetzáras korona nagyobb biztonságot nyújt a tulajdonos számára.

4 Az igazi búváróra – A Seiko technológiája globális szabványokat állított az összes búváróra előtt.

Sok gyártó illeti modelljeit a búváróra névvel, de közülük csak néhány felel meg tökéletesen a professzionális búvárkodás követelményeinek.

Milyen az igazi búváróra?
A Professional 600m modell bemutatását követően a Seiko mérnökei folytatták az innovációt. Az órába vetett bizalom messze túlmutatott japán határain. Ennek eredményeként a cég közreműködhetett az International Organization for Standardization (ISO) illetve a Japan Industrial Standards (JIS) által készülő szabványok kialakításában. A munka során a Seiko folyamatosan azon dolgozott, hogy az elfogadott paraméterek ténylegesen megfeleljenek a mélytengeri búvárkodás gyakorlatának. 1996-ban szintén a Seiko részvételével került kiadásra az ISO 6425-ös szabvány is, amely a kevertgázos búvárkodásra alkalmas órák tulajdonságait szabályozza.

5 A professzionális búvárórák összegzése

SBDB009

SBDB009

1

 • Külső tok a forgatható ráma és az óratok védelme számára
 • DLC (Diamond-Like Carbon) (gyémánt keménységgel rendelkező szénszerkezetű anyag) mellyel a külsőtok felületét bevonják a nagyobb védelem érdekében
 • Korróziónak ellenálló, magas intenzitású titán tok
 • Tömítésrendszer, amely nem igényli hélium gáz kieresztő szelep beszerelését

2

 • Spring Drive szerkezet, amely ellenállónak bizonyult a legnehezebb körülmények között is, mint akár a Mount Everest, vagy a világűr.
 • Lumibrite
 • Nikkel mentesség
 • Anti mágnesesség – JIS 1.
 • Menetes hátlap

3

 • 120 pozíciós forgatható lünetta
 • Kizárólag egy irányba forgatható ráma
 • L alakú tömítés

4

 • Igazító korona 4 óránál, a nagyobb biztonság érdekében
 • Menetzáras korona

5

 • Harmonika szilikon szíj